4-daagse training over prenatale hechting en systemische inzichten binnen gezinnen.

Al jaren weten we dat een veilige hechting zorgt voor emotioneel en fysiek gezonde mensen. De prille start van je leven is daarin een hele belangrijke. Dit wordt inmiddels ook onderschreven door wetenschap en de politiek. Tessa Roseboom heeft met haar onderzoek en publicatie van ‘De eerste 1000 dagen’ hierin een belangrijke stap gezet. Van daaruit is het overheidsprogramma ‘Kansrijke start’ opgezet. Een veilige hechting begint namelijk al voor de conceptie.  Zijn ouders bewust bezig met het ontvangen van een kind? Wat doen zij om daarvoor een optimaal ontspannen klimaat te bieden? Zijn zij zich bewust van hun eigen invloeden en evt. trauma’s vanuit hun jeugd?

Deze maatschappelijke ontwikkelingen sluiten prachtig aan op het werk wat Barbara en Anniek al jaren doen vanuit hun eigen praktijk. De missie van Zorg voor de Basis is: Een bijdrage leveren aan mentaal en fysiek gezonde mensen in onze samenleving, door te behandelen vanuit de oorsprong die al bij de start ligt. Als het in de ‘basis’ goed is, dan volgt de rest vanzelf.

Het doel van deze 4-daagse praktijkgerichte training is om zorgverleners met een andere, voor hen nieuwe bril, te laten kijken naar gedrag en dynamiek bij kinderen, ouders en gezinnen. Namelijk door de systemische en prenatale bril. Want als je eenmaal door deze bril kijkt, zal je nooit meer hetzelfde kunnen kijken naar ‘probleemgedrag’ en lever je een bijdrage in het gezien en gehoord worden van een kind/mens/systeem.

In de training komen de volgende aspecten aan bod:

  • psychologische geboorte,
  • het accuraat uitvragen van de prenatale fase, geboorte en achtergrond ouders
  • het herkennen van prenatale taal.
  • de werking van het brein in veiligheid en onveiligheid
  • de basisprincipes van systemisch werken
  • het uitvoeren van een tafelopstelling
  • afweging maken welke tool wanneer in te inzetten
  • werken met de Basisboom.
  • de impact van buitenaf op het ongeboren kind
  • de kritische hechtingsfases van conceptie tot de

Daarnaast ga je als deelnemer ook je eigen proces in: wat is jouw systeem van herkomst en wat is jouw prenatale geschiedenis en wat merk je daarvan in het dagelijks leven. Op het moment dat je het gaat herkennen, ga je het ook begrijpen. Hiermee ontwikkel je je eigen sensitiviteit om dit werk op een juiste manier doen

Barbara en Anniek zijn als docenten tussen de lessen door bereikbaar voor vragen en ondersteuning.

Vanwege corona moeten we even kijken naar het maximale aantal mensen.