In de begeleiding van kinderen, ouders en gezinnen kunnen paarden ingezet worden als extra coach om gedrag, inzicht in relaties en patronen zichtbaar te maken.

Paarden zijn kuddedieren waarin de veiligheid van de kudde voorop staat. Om te overleven beschikt een paard over heel gevoelige zintuigen. Afstemmen op de ander en daar intuïtief op reageren, maakt dat een paard zonder oordeel kan aangeven wat er op onbewust niveau speelt. Dit kan zowel op gedragsniveau als vanuit het systemisch perspectief zijn, zoals achtergrond, generaties, patronen en trauma’s.

Voor kinderen die bijvoorbeeld minder weerbaar zijn of weinig zelfvertrouwen hebben, kunnen paarden helpen door gedrag te spiegelen. Door in contact te komen met het paard en te leren om vanuit respect en leiderschap samen te werken worden kwaliteiten en authenticiteit weer zichtbaar.

De reactie van een paard is altijd direct en puur; zonder oordeel laten ze zien wat zij voelen bij het gedrag en de houding van het kind. Ze zijn heel geschikt om in te zetten zowel in individuele sessies als in groepsverband.

Het is niet nodig om verstand te hebben van paarden. Er wordt niet op de paarden gereden, er wordt naast en met de paarden gewerkt, in een veilige omgeving. Daarbij kunt u denken aan een binnen manege of een paardenbak buiten. Veiligheid voor uw kind, u en het paard staat voorop.

Een paardencoachingstraject bestaat uit één of enkele sessies met het paard, vooraf gegaan door een gesprek.

Anne

Wat ik het allerleukste vond was in het bos en bij de paarden. Daar voelde ik me rustig en lukte het me beter om oplossingen te bedenken voor mijn probleem. Ik vind je super aardig en ben blij dat ik me nu weer blij kan voelen. Bedankt Barbara! Lees meer >>

Anne (9)

(Be)Spiegelingen

Flarden van de afgelopen week komen voorbij…dingen die ik gedaan heb, beleefd heb.
De paardencoaching waar ik kennis mee heb gemaakt staat me ineens weer helder voor ogen. Ik was nieuwsgierig…want wat kan een paard mij nou duidelijk maken? Nogal veel blijkt. Lees meer >>

Rennie Pater www.renniepater-haptotherapie.nl